sunnuntai 27. huhtikuuta 2008

Kansallispuku valmiina!


Viimeinen ohjattu kerta kansallispuvun ompelua oli 134. Silloin aika meni oikeastaan enää viimeistelyyn ja pukeutumisohjeitten kertaamiseen.

Tässä kuvia tykkimyssystä, johon olen erityisen tyytyväinen. Se on kuin karkki! Tässä vielä ilman rusettinauhaa.


Tässä kuvassa näkyy, kuinka solmimisnauhat solmitaan. Pinni mukaan ja sitten tukkaan kiinni.

Saimme kuvattua videolle, kuinka Sulkavan puvun tykkimyssy puetaan päälle. Mutta tiedosto on niin iso, ettei sitä pysty lataamaan tähän. Ensimmäisiä kertoja puettaessa siihen täytyy varata ainakin puoli tuntia aikaa. Myöhemmin se saattaa onnistua 10 minuutissa. Tässä kuva oman pukuni tykkimyssyn pukemisesta.



Viimeisimpänä työvaiheena ompelin liiviin hakaset, pyöritin nyörit ja ompelin salvat liivin körtteihin.

Kesätekemisiksi jäi vielä alushame, jonka aioin tehdä vanhasta lakanasta tai pöytäliinasta.

Kansallispuvun teko oli mielenkiintoinen urakka, eikä sittenkään niin kovin raskas. Hartiajumppaa se toisin olisi vaatinut enemmän.


Materiaalikustannukset tekivät yhteensä n. 230€ ja kurssimaksu n. 140€. Lisäksi kuluja toivat neulat ja ompelulangat, joita minulla oli entuudestaan. Kansallispuvun restauroinnin hinnaksi tuli siis alle 400€. Puvusta jäi vanhaa hamekangas ja tasku, jotka tosin pestiin. Korua ei myöskään uusittu.

Pusero ja hame tulee vielä tärkätä ennen käyttöä. Tärkki on omanlaista jauhetärkkiä. Ei siis sitä suihkutettavaa.

Onnittelut sinulle Pirjo jo etukäteen täyttäessäsi 40 vuotta. Nyt on juhlapuku valmis ja pukeutumisongelmat menneen ajan ongelmia.

Ei kommentteja: